Allt om bankrullehantering

Bankrullehantering

Vare sig det handlar om blackjack, roulette eller något annat spel som sker med riktiga pengar, kan det vara fördelaktigt att använda sig av en bankrulle och lära sig hantera denna på ett effektivt sätt. Med hjälp av en bankrulle kan du få bättre kontroll över din ekonomi och kan njuta av ditt spelande under en längre tid, utan att risken för större förluster ökar.

Att använda sig av en bankrulle är inte avancerat, utan något som vem som helst väldigt enkelt kan göra. Häng med oss vidare i artikeln så berättar vi mer om detta och ger dig all info du behöver för att optimera ditt blackjackspelande på en ekonomisk nivå.

Vad är egentligen en bankrulle?

En bankrulle är en viss mängd pengar som du väljer att åsidosätta för spelande. Det kan till exempel vara en fast summa varje vecka eller varje månad. Hur stort detta belopp bör vara påverkas av ett flertal olika faktorer, såsom följande:

– Hur mycket du har råd att avsätta för ditt spelande
– Hur högt du önskar att satsa vid bordet
– Hur du väljer att spela (hur skicklig du är och om du till exempel använder dig av sidosatsningar)

Den viktigaste faktorn är alltid att aldrig avsätta mer pengar än vad du faktiskt har råd med. De flesta har inga problem med detta, men det ska poängteras då spelproblem trots allt är något som drabbar många svenskar. Kom ihåg att hyra, mat och andra livsnödvändiga utgifter alltid går före ditt spelande.

Hur hög nivå du önskar att spela på är även något som påverkar summan av din bankrulle. Vi kommer strax att förklara detta mer i detalj, men ju högre nivå desto mer pengar bör du åsidosätta. Vad som också har en betydande roll är hur skicklig du är på blackjack och hur du väljer att avnjuta spelet. Ju högre teoretisk återbetalning du kan nå, desto mindre bankrulle kommer du att behöva.

Teoretisk återbetalning (RTP)

Har du tidigare inte hört talas om teoretisk återbetalning, är detta ett procentuellt värde som brukar förkortas som RTP (return to player) och som återspeglar hur mycket du i längden får tillbaka på alla dina satsningar. I blackjack kan denna återbetalning påverkas väldigt mycket. Dels av användandet av extra insatsalternativ, men framför allt av hur matematiskt korrekta beslut du väljer att ta i dina händer.

Använder du dig av den felfria strategin, blackjack Basic Strategy kan du nå en RTP på mer än 99 %, medan en spelare som tar mindre bra beslut kanske inte hamnar på mer än 90 %. Detta innebär således att du för varje satsad hundring kan få allt mellan 90 till mer än 99 kronor tillbaka beroende på hur du väljer att spela.

Varför bör jag använda mig av en bankrulle?

Det är inte alls säkert att du behöver en bankrulle, det beror helt och hållet beror på vad du är för typ av spelare. Har du en bra ekonomi och bara sätter in en hundring ett par gånger i månaden för nöjes skull, finns det antagligen ingen mening med att bemöda sig med användandet av en bankrulle.

Om du däremot spelar regelbundet och har en tight ekonomi eller har svårt att hålla dig till en viss nivå, kan det vara guld värt. Målet med en bankrulle är nämligen att denna aldrig någonsin ska ta slut.

Eftersom blackjack är ett spel där du alltid har oddsen emot dig oavsett hur duktig du är, är detta så klart en omöjlighet på lång sikt. Vad som däremot är möjligt är att hantera bankrullen på ett sätt så att den räcker väldigt länge, vilket du gör genom att anpassa dina insatser till den.

Med en bankrulle sätter du även en tydlig gräns för dig själv som visar hur mycket du får spela för varje vecka, månad eller annan tidsintervall som du själv avgör. Det finns dock inget som hindrar dig från att bryta denna gräns, så det gäller att ha självdiciplin. Har du väldigt svårt med att hålla fingrarna i styr går det dock att sätta en insättningsgräns på ditt spelkonto.

För att summera; användandet av en bankrulle är helt enkelt ett sätt att effektivt organisera ditt spelande. Den gör så att du inte spelar för mer än vad du har råd med eller spenderar för mycket pengar på en och samma gång.

Så här hanterar du din bankrulle på bästa sätt

För att förstå hur en bankrulle hanteras på bästa sätt, är det viktigt att förstå innebörden med att ha en. Det finns i huvudsak tre huvudorsaker:

– Att åsidosätta en viss summa pengar som endast ska användas till blackjack
– Att få dessa pengar att räcka så länge som möjligt
– Att inte förnya bankrullen oftare än vad du har bestämt dig för

Eftersom bankrullen endast är till för blackjack, är vår rekommendation att alltid ha den separerad ifrån din övriga ekonomi. Detta är inget tvång, men det är något som kan underlätta väldigt mycket. Du kan till exempel skaffa dig en internetplånbok såsom Skrill eller Neteller och enkelt använda dig av denna. Ett annat alternativ som är ännu enklare är att ha hela din bankrulle inne på spelsidan.

För att få din bankrulle till att räcka så länge som möjligt är det viktigt att du sätter en gräns på hur mycket som får användas vid varje spelrunda. Denna gräns bestämmer du själv, men vi föreslår att du inte väljer att satsa mer än 3 % av den. När bankrullar används av proffs som bettar på sport, brukar de ha en gräns på 2-5 %.

Har du en bankrulle på 1 000 kronor och din gräns är på 3 %, innebär detta till exempel att du som mest får lägga en insats på 30 kronor per runda. Om du vinner och din bankrulle ökar, kan du själv bestämma om du vill öka din satsning. Om du däremot förlorar och din bankrulle minskar så måste du justera ner den. Har du till exempel spelat ner till 800 kronor, får du endast satsa 24 kronor då detta motsvarar 3 % av din bankrulle.

Det är väldigt viktigt att hålla sig till detta system då det är på det sättet du ser till att hålla din bankrulle vid liv. Tyvärr händer det däremot att fru fortuna ibland skiner med sin frånvaro och att den tar slut hur mycket du än sänker dina insatser. Det är då viktigt att du inte väljer att förnya den och fylla på med mer pengar direkt.

När får du förnya din bankrulle då? Som nämnt i början av artikeln så avgör du detta själv beroende på hur ditt liv ser ut, men det kan till exempel vara 1 000 kronor den första varje månad.

Förlust- och vinstgränser som extra hjälpmedel

I tillägg till att sätta en gräns på hur mycket som får användas vid en och samma satsning, är det en hel del spelare som väljer att sätta förlust- och vinstgränser. Detta är ytterligare ett sätt att hålla din bankrulle vid liv. Helt enkelt för att du, oavsett hur bra du spelar, alltid har oddsen emot dig och på lång sikt förväntas gå med förlust. Spelar du optimalt och når en återbetalning på 99.50 %, är denna förlust så klart väldigt liten då du endast förväntas förlora 50 öre per satsad hundring, men det är trots allt ändå en förlust.

Om du väljer att sätta en förlust- och vinstgräns så avgör denna hur länge en spelsession kommer att pågå. Du bestämmer själv hur stor denna gräns ska vara, men det skulle till exempel kunna vara 30 % av den bankrulle som du börjar att spela med. Har du 1 000 kronor betyder detta att du ska sluta spela när du har vunnit eller förlorat 300 kronor.

Vid nästa spelsession använder du dig av samma procentuella gräns, men anpassar då denna till den bankrulle som du nu har. Om du vann och slutade med 1 300 kronnor, får du som mest vinna eller förlora 390 kronor. Om du förlorade på din förra session och börjar med en bankrulle på 700 kronor, blir beloppet istället 210 kronor.

Finns det några nackdelar med att använda sig av en bankrulle?

Det finns dessvärre nackdelar med det mesta men på det stora hela är det positivt att använda sig av en bankrulle. En negativ aspekt är dock att du kan tvingas spela på en lägre nivå än vad du är bekväm med.

Att få pengarna att räcka länge är jättebra, men de flesta av oss spelar trots allt med förhoppningen att kamma hem en schysst vinst. Således väljer vi våra insatser så att de har potential till att generera en sådan summa.

Om vi börjar med att satsa 30 kronor, men måste sänka vår insats till 3 kronor för att hålla vår bankrulle vid liv, försvinner kanske hela charmen med att spela. Hur underhållande blackjack än må vara, är risk kontra belöningsfaktorn för många en stor del av nöjet.

Relevanta nyheter