Räkna kort

Hur räknar man kort i blackjack?

Korträkning är viktigt om du vill tjäna pengar på blackjack. Du minns säkert hur den autistiske ”Raymond Babbit” räknade kort i ”Rainman” och hur enkelt det verkade vara att tjäna pengar på casinot. Verkligheten med korträkning är mycket mer annorlunda och komplex, när det gäller blackjack. Men du kan få ner oddsen till den grad att du till och med kan få ett litet övertag, vilket är bevis nog för att lära sig mer om det.

Nyckeln till korträkning är att förstå sig på grundläggande matematisk blackjack. Om du inte kan grundtabellen utantill, kommer ditt korträknande inte spela någon större roll. Kan du tabellen så kommer du troligen att vara på plus minus noll, över en längre spelperiod. När du förstår vikten av grundläggande blackjackstrategi och kan tillämpa avancerad korträkning, kan du få ett övertag från 0,6 %-1,5 % på banken.

Att räkna kort är varken magiskt eller synskt. Det handlar enbart om att förstå kortens/kortlekarnas matematiska fördelning och sannolikhet. Det betyder inte att du kommer kunna dra en 4:a varje gång du håller 17 mot bankens 10:a. Men ju bättre du är på korträkning, desto större är chanserna att du kommer göra rätt beslut i ett senare skede av spelet. Vilken typ av korträkningsstrategi du använder dig av, är också mycket avgörande för hur du kommer att lyckas vid blackjackbordet. För att få lite struktur över det ska vi titta på en korträkningsstrategi och dess funktioner.

Hög-lågsystemet

Ett av de vanligaste sätten att räkna kort just nu är hög-lågsystemet. Det bygger på att varje kort som delas ut på bordet ges ett värde av -1, 0 och +1. Ess-10 kortsvalör adresseras ett värde av -1. Kort mellan 7-9 värderas som 0 och 2-6 räknas som +1. Du anpassar därför insatser i relation till det värde du räknat fram. Några sammanfattningsregler är:

  • Ju högre minusräkning du har, desto större är ditt underläge och du bör undvika att satsa mer än din ursprungssumma.
  • Om ditt värde är kring 0 så är du jämna pengar mot banken. I det fall behöver du inte höja eller sänka dina bets.
  • Är ditt värde på plussidan, så är också din procent av Ess-10kortsvalör att bli utdelade hög. I detta fall kommer du höja dina bets och satsa mer.

Du kommer efter en tids delande märka hur ditt korträknande kommer bli mer förfinad. I regel kommer du spela blackjack efter den grundläggande strategin, fast vissa undantag kommer att dyka upp. Om du till exempel har ett mycket lågt minusvärde och har 11 mot bankens 10, så kommer du dra kort, men avstå från att dubbla. Det viktigaste är att jobba med grundläggande blackjackstrategi och använda värdena till att sänka eller höja insatsen, från dina ursprungsbets.

När du spelar med en multikortlek ska du höja insatserna på dina bets när den ”sanna beräkningen” (True count) är +2 eller mer. Det kommer du fram till genom att granska ditt nuvarande värde och därefter dela det med antal kortlekar kvar. Säg att du har ett värde på +8 och det finns 2 lekar kvar så blir det sanna beräknade värdet +4. Ju högre värde den sanna beräkningen har, desto större övertag har du som spelare. Vill du börja vinna mer i Blackjack, så är det hög tid att du lär dig någon form av korträkning. Du övar inte bara upp ditt matematiska minne, du kommer även börja vinna mer pengar, så börja öva!

Relevanta nyheter