Allt om Surrender

Surrender

Beroende på vad för typ av blackjackbord du väljer att spela på, kommer du att stöta på något som kallas för surrender. Detta är en valmöjlighet som kan ges i början av varje ny hand och innebär att du som spelare kan lägga dig (gå ur rådande spelrunda) för att få halva din insats tillbaka. Du kan alltså välja att kasta de kort som du har tilldelats på given och ge upp chansen till att vinna handen.

Det kan vid en första anblick låta absurt att göra detta, men alternativet kan faktiskt hjälpa dig att minimera dina förluster. Vissa gånger är det helt enkelt så att de kort som du tilldelas har så pass dåliga förutsättningar att vinna att halva insatsen tillbaka är en bra deal för dig. Faktum är att alternativet kan öka din teoretiska återbetalning med upp till 0,63 % om det används på rätt sätt.

Detta förutsätter däremot att det är den bästa typen av surrender som erbjuds vid bordet. Det finns nämligen två varianter av alternativet, vilket vi i följande guide kommer berätta mer om. I denna text presenterar vi även tabeller som smidigt visar när du bör använda dig av surrender för att minimera dina förluster och på så sätt maximera dina långsiktiga vinster.

Hur fungerar Surrender?

Till skillnad ifrån pair split och dubbling som alltid är valmöjligheter vid blackjackbord, är surrender ett alternativ som endast erbjuds på vissa av dem. Som nämnt ovan innebär det att du ger upp din hand för att få halva ditt satsade belopp tillbaka. Du kan dessvärre inte göra detta när du vill, utan det måste ske innan du har delat ett par, dubblat ner din hand eller begärt ett extra kort.

Även om surrender erbjuds vid bordet kan alternativet inte alltid användas på varje giv. Det finns nämligen två olika regelvarianter som kan råda, vilka kallas för late och early surrender.

Late Surrender

Late surrender är den vanligaste och oturligt nog även den minst fördelaktiga regeln att stöta på. När denna råder kan du inte ge upp handen de gånger som dealern har fått blackjack på given. Har denne blivit tilldelad ett uppvänt ess, en tia, knekt, dam eller kung, kommer denne att ta en titt på sitt dolda kort. Om det visar sig att detta har gett dealern blackjack, tas surrender bort som valmöjlighet.

Även om late surrender inte är i närheten lika bra som early, är alternativet trots allt fördelaktigt för dig. Om du använder det på rätt sätt ökar det din teoretiska återbetalning i spelet med 0,07 %.

Early Surrender

Som du kanske redan har förstått innebär early surrender att du alltid kan ge upp din hand, oavsett om dealern har fått blackjack eller ej. Denna regelvariant är mindre vanlig att stöta på, men finns den ökar dina långsiktiga vinster med 0,63 %. Förutsatt att den används på rätt sätt det vill säga. För varje hundring som du satsar, kan du alltså räkna med att på lång sikt vinna 63 öre mer än om du hade spelat utan alternativet.

Den optimala strategin för Surrender

Är du ute efter att spela optimalt för att få så goda vinstchanser som möjligt i blackjack, är surrender det första valet som du bör överväga i varje ny giv. Har din tilldelade hand en vinstchans som är lägre än 25 % i jämförelse med det kort som dealern visar, är det alltid fördelaktigt att ge upp den.

Att veta när en hand har en sådan vinstchans är så klart inte speciellt enkelt, såvida man inte är ett matematiskt geni. Däremot har ett sådant geni faktiskt skapat ett facit för oss spelare som vi smidigt kan använda oss av. Detta består av tre stycken tabeller som vi har presenterat nedan; två som är för late surrender och en som är för early.

Notera att de händer som är matematiskt korrekta att ge upp påverkas av det antal kortlekar som är i bruk vid bordet. Även bordsreglerna Soft 17, Hard 17 och om dubbling efter en split tillåts eller ej, har en viss inverkan. För att spela optimalt behöver du därför ta reda på vad för förutsättningar som gäller vid just det bord som du sitter vid och sedan navigera rätt i tabellerna.

Notera även att vi i tabellerna inte har med alla händer utan endast de som kan vara korrekta att ge upp. Du finner dessa i kolumnen längst till vänster där de hårda är listade först, följt av paren. Några mjuka händer finns inte med då surrender aldrig bör användas på dessa.

I de översta kolumnerna finner du antalet kortlekar vid bordet och vad dealern måste ha för kort för att det ska vara korrekt att kasta handen. Som du kan se är det endast när dealern visar 9, 10 och A som det kan vara aktuellt.

Var kan jag hitta blackjackbord som erbjuder Surrender online?

Dessvärre känner vi för stunden inte till några sidor som har blackjackbord där den mest fördelaktiga early surrender erbjuds. Däremot vet vi att bland annat Betsson och SverigeAutomaten erbjuder ett bord ifrån Play’n GO som har late surrender tillgängligt. Det är dock ingen upplevelse med en riktig dealer, utan spelet kan endast avnjutas emot datorn, varav en kortlek används vid bordet.

Relevanta nyheter