Vidskepelser och myter i blackjack

Som med så många saker i den här världen, tenderar folk att tro att en mystisk tjänst kan tippa dina chanser om du håller dig till att följa några ritualer, rörelser och berättelser som de förmodligen plockat upp från en lyckokaka eller läst i en tabloid någonstans. Samma sak gäller för blackjack och ju längre du spelar spelet, desto mer hör du om konstiga och ovanliga tips och råd som borde hjälpa dig att vinna spelet.

Precis som med urbana legender är det ingen som verkligen känner till logiken eller ursprunget bakom dessa blackjack-vidskepelser och myter, men många spelare accepterar dessa föreställningar som fakta och följer dem till och med varje blackjack-session de spelar. Vissa hävdar till och med att det faktiskt fungerar för dem, men om du tittar noga så har de här fallen där dessa myter verkar fungera bara hänt en eller två gånger – men oftast misslyckades de totalt.

Följande är några av de mer utbredda föreställningarna och myterna som cirkulerar på många blackjack-bord runt om i världen. Spelare rekommenderas att titta noga på dessa vidskepelser och myter och se själva hur en tro de lärt sig som goda råd kan få dem att förlora betydande summor pengar varje gång de spelar det här spelet.

Genom att räkna kort vinner du varje gång

Detta är en allvarlig missuppfattning som även veteraner från detta spel har fallit offer för. Korträkning kan och kommer att öka dina chanser att vinna, men det garanterar inte att du vinner varje hand. Även erfarna korträknande lag måste hantera förlorade runs. Det är därför de mest framgångsrika lagen bara siktar på vissa mål i antalet händer de spelar.

 Du måste vara en matematikexpert för att vinna i Blackjack

Medan matematiska genier som MIT blackjack-team helt klart har en fördel på 9 av 10 i detta spel, kan andra mindre matematiker använda enkla korträkningsstrategier. Allt som krävs är för dem att veta hur de ska lägga till eller subtrahera sådana så att de kan hålla reda på de höga eller låga korten som finns kvar i leken – och använda den informationen för att bestämma hur mycket de ska satsa.

 Ta samma pengar hela tiden

95 % av tiden tar spelare bara pengar när de får blackjack, medan dealerns uppåtvända kort är ett ess. Men att ta risken kan vara värt det och det finns solida matematiska bevis för att backa upp det. Oddsen för en dealer att ha 10 i hålet är bara 3 av tio, medan oddsen mot det är större 7 av 10 – att bli en större vinnare.

 Ta alltid en försäkring

Om du tecknar en försäkring måste du ge upp 13 % av dina blackjackvinster. Om du inte är en utmärkt korträknare som korrekt kan gissa 1 av 3 och till och med bryta din försäkring så kommer denna strategi inte att fungera för dig och är generellt sett en dålig idé.

Målet med Blackjack är att komma så nära 21 som möjligt

Tvärtemot vad många tror är målet i blackjack inte att komma till 21, utan att helt enkelt slå dealerns hand. Det är inte nödvändigt att få blackjack, och det är inte heller viktigt att komma så nära 21 som möjligt. Det som är viktigt är att du har en hand som är högre än dealerns. Många spelare faller för denna fälla och slår när de behöver stå och behålla en solid hand.

Håll dig borta från dåliga spelare

Blackjack är ett spel där du tävlar mot dealern och vad andra gör påverkar inte resultatet av ditt långsiktiga spel. Framgång med blackjack är att tänka i termer av lång sikt och inte uppehålla sig vid andras dåliga spel som bara kan påverka ett fåtal händer.

Räkna med en 10 som dealerns hålkort

Många spelare antar en strategi att förvänta sig en 10:a som dealerns hålkort. Statistiskt sett är detta ett mycket dåligt råd då endast 30 % av korten i en enda kortlek kan vara 10:or, medan 70 % av gångerna inte är fallet. Som en tumregel, varje gång en dealer har ett ess som ett uppkort, har du en 2-till-1 udda att dealerns hemkort inte är en 10:a.

 Du kommer att vinna – så småningom

Statistiskt sett kommer du att vinna 48 % av dina spel i det långa loppet, men detta skulle innebära hundratals eller till och med tusentals timmars speltid – vilket är opraktiskt och osannolikt. Blackjack är oavgjort, men varje hand är oberoende av de andra och påverkar inte resultatet av efterföljande händer.

Alla har chansen att vinna eller förlora på blackjack, men ingen mängd vidskepliga eller mytologiska övertygelser kan vända oddsen till din fördel. Blackjack är ett spel som bygger på en solid matematisk princip och att använda denna kunskap till din fördel är det enda sättet att öka din fördel gentemot dealern – och i slutändan vinna spelet.

Relevanta nyheter